La Vall d’Hostoles

La Vall d'HostolesLa Vall d’ Hostoles on es troba el terme planenc, és una vall rectilínia, de direcció nord-est/sud-est, drenada pel riu Brugent, afluent per l´esquerra de la conca mitjana del riu Ter.
Tot el territori del municipi de les Planes d’Hostoles, a l’ extrem meridional de la Garrotxa queda comprès entre els 260 m i els 1150 m d’ altitud, és a dir, dins del domini de la muntanya olositànica.
Té una superfície de 3698 ha. i comprèn, a part del nucli urbà de les Planes, els pobles de Cogolls, les Encies i el llogarret de Sant Pere Sacosta. Limita pel N i NO amb els termes de Sant Feliu de Pallerols i Rupit-Pruit, pel N i NE amb el de Sant Aniol de Finestres, pel S i SE amb el municipi d´Amer i per S i SO amb el de Susqueda.
Dins del terme planenc es poden distingir dos sectors ben diferenciats: a la riba dreta del Brugent, més enllà del nucli urbà de les Planes, situat a 370 m d’altitud, s’ enfila abrupte el vessant de la serra del Puig del Moro, limitada pels espadats calcaris que, poc més enllà configuren l´altiva cinglera del Far; a la riba esquerra, per contra, el relleu muntanyenc és més esgraonat i amb valls més suaus com la vall de Cogolls, limitada a l´est per la serra de les Medes, contrafort meridional de la serra de Finestres, que assoleix els 884 m d’altitud. La capçalera de la vall d’ Aiguavella o de Vallac queda també dins del terme planenc, igual com la vall del torrent del Clot de les Banyes, el qual drena la petita conca presidida pel llogarret de les Encies i corre engorjada entre la Serra Pelada i la d´Oliveres, separant el municipi dels d´Amer i de Sant Aniol de Finestres a llevant.